ARABA

Mercedes, 1000 kilometre menzilli elektrikli konsept aracını tanıttı

Mercedes Benz, tek şarjla 1.000 kilometreyi (648 mil) aşan ve güneş enerjisiyle çalışan konsept otomobili Vision EQXX’i tanıttı. Bu modelle birlikte şirket, en uzun menzilli elektrikli araç unvanına da adını yazdırmayı başardı. Ancak aracın menzil dışında da bazı göze çarpan özellikleri mevcut.

Mercedes yeni gözdesi Vision EQXX ile göz doldurdu

Birkaç haftadır aracın tanıtımını yapan Mercedes, sonunda CES 2022 fuarında (Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı) tanıttı. Tabii pek çok kişi bu otomobili şahsen görmek istiyordu. Fakat büyük şirketlerin çoğu gibi, Mercedes de COVID-19 vakalarındaki artış nedeniyle CES’e fiziksel olarak katılma planlarını iptal ettiğini açıkladığı için etkinliği dijital ortamda gerçekleştirdi.

Sportif genetiği, şık ve fütüristik tasarımı ile Vision EQXX, muhtemelen Porsche Taycan, Audi E-tron GT ve Tesla Roadster gibi diğer lüks elektrikli araçlarla rekabet edebilecek bir üretim otomobilinin temelini oluşturacak. Diğer Mercedes konseptlerinden farklı olarak şirket bu modelde ayaklarını yere sağlam bastığı için ortaya çıkacak sonuca oldukça yakın olduğu düşünülüyor.

Şirket, menzil tahminlerini gerçek hayattaki trafik koşullarının bir simülasyonuna dayandırdığını ve 100 kilometrede 10 kWh veya kWh başına 6 milden fazla enerji tüketeceğini iddia ediyor. Fosil yakıt tüketim terimlerine çevrildiğinde, bu ABD’de galon başına 235 mil veya 100 kilometrede 1 litre benzine denk geliyor. Yani piyasadaki en az yakan dizel araçların bile 5’te 1 ine tekabül ediyor.

Bunu perspektife koymak için Mercedes, 10kWh’nin bir çamaşır kurutma makinesi veya klima ünitesini üç saat kullanmaya veya 50 inç LED ekranda 50 saat televizyon izlemeye eşdeğer olduğunu belirtiyor. Ancak bu simülasyonlara ve tahminlere rağmen Mercedes, Vision EQXX’in ürün yelpazesinin tamamen gerçekçi olduğunu ve teknolojik ilerlemelerinin çoğunun şirketin Modüler Mimari ekibi tarafından aracılığıyla gelecekteki üretim araçlarına entegre edileceğini söylüyor.

Mercedes, bu enerji verimliliğini aracın tabanının altına çok büyük bir pili tıkayarak değil, aktarma organları verimliliği, enerji yoğunluğu, aerodinamik ve hafif tasarımdaki tüm noktaları dikkate alarak başardığını söylüyor. Vision EQXX yalnızca 1.750 kilogram ağırlığında. Ayrıca her ne kadar spor otomobillere direkt rakip olsa da hacim anlamında SUV kategorisine giriyor. Üstelik bu ağırlığın çoğu muhtemelen, yaklaşık 100 kWh enerji tutan ama aynı zamanda Mercedes-Benz EQS sedandan yüzde 50 daha az hacim ve yüzde 30 daha az kütle kaydeden pil paketinden kaynaklanıyor.

Otomobilin kaygan damla şekli, aerodinamik sürtünmeyi azaltmayı amaçlıyor. Ayrıca Mercedes, 140 km/s rüzgar tüneli testine dayalı olarak 0.17’lik bir sürtünme katsayısına ulaştığını söylüyor. Bu EQS’nin rekor kıran 0.20’lik değerinin de üzerine çıkan bir değer. Tabii beğenimize sunulan araç henüz konsept aşamasında olduğu için seri üretim bandından çıkan model gördüklerimizden biraz daha farklı olabilir. Tabii verilerde de buna bağlı değişimler meydana gelebilir. Fakat şirket değişimi minimumda tutma konusunda iddiasını ortaya koyuyor.

Vision EQXX, aracın çatısına monte edilen 117 güneş pilinden destek alan özel bir sisteme sahip. Avrupa’nın en büyük güneş enerjisi araştırma enstitüsü ile işbirliği içinde geliştirilen güneş çatısı bir yandan menzili arttırırken, diğer yandan yüksek voltaj sistemindeki enerji tüketimini dengelemeyi amaçlıyor. Mercedes’e göre güneş pilleri, ideal koşullarda ve uzun mesafeli yolculuklarda araca bir günde 25 km’ye kadar ek menzil ekleyebiliyor.

Tabii bunu başarmaya çalışan tek şirket Mercedes değil. Büyük durgunluğun ardından kepenk indirmek zorunda kalan Aptera Motors isimli Kaliforniyalı bir şirket de kısa süre önce tekrar ayağa kalktığını duyurdu. Benzer bir şekilde Alman startup Sono Motors’un da güneş enerjisiyle çalışan bir elektrikli araba üzerinde çalıştığını biliyoruz. Yakın bir bölgede bulunan Hollandalı startup Lightyear da kısa süre önce güneş enerjisiyle çalışan elektrikli otomobili Lightyear One’ı inşa etmek için bir üretim ortağı buldu. Yani rekabet giderek kızışıyor.

Vision EQXX’in iç kısmında, şirketin yeni Hyperscreen bilgi-eğlence ekranı bizleri karşılıyor. 56 inçlik cam parçasının içine yerleştirilmiş üç ayrı ekranın karışımı olan Hiper Ekranın aksine, Vision EQXX’in ekranı 47,5 inçlik devasa boyuta sahip olan ve tek parça halinde karşımıza çıkıyor. Ayrıca 8K çözünürlük ve son teknoloji grafik desteğini de beraberinde getiriyor. Mercedes, bu boyuttaki bir ekranda ilk gerçek zamanlı 3D navigasyon sistemini geliştirmek için NAVIS Automotive Systems adlı bir şirketle birlikte çalıştığını söylüyor.

Şirket, bu yeni navigasyon sisteminin 3D (3 boyutlu) şehir gösteriminde uydu görüntüsünden 10 metre yüksekliğe kadar kesintisiz yakınlaştırma ve kaydırma işlevlerini gerçekleştireceğini söylüyor. Rakiplerinin çoğu gibi, Mercedes de tüm hızıyla tamamen elektrikli bir geleceğe doğru ilerliyor. G sınıfı modellerinin elektrikli versiyonları ve AMG yüksek performanslı araçları da dahil olmak üzere, 2030 yılına kadar serisinin elektrifikasyonu için 40 milyar euro (47 milyar dolar) boyutunda bir bütçeyi taahhüt edeceğini söyledi.

Avrupa Birliği, Çin ve Kaliforniya, 2035 yılına kadar içten yanmalı motorlu araçların satışını yasaklayacaklarını söylediler. Bu sebeple Mercedes’ten Ford’a kadar pek çok üretici 2030 yılına kadar tamamen elektrikli araç üretme kapasitesine ulaşacağını hatta içten yanmalı motor üretimini sonlandıracağını açıkladı. Tabii bu kararların Türkiye gibi ülkelere yansıması hemen akabinde mi olacak yoksa 2040’lı yıllara kadar beklememiz mi gerekecek sorusunun cevabını ilerleyen yıllarda hep birlikte göreceğiz.

ÖzelliklerMercedes Vision EQXX
Batarya100 kWh
Menzil1000 km
Ekran47,5 inç, 8K, tek panel
Ağırlık1.750 kilogram
Sürtünme katsayısı0.17
Güneş enerjisi117 güneş pili,
Günlük +25km menzil
Yakıt tüketimi100 kilometrede 10 kWh
(1 litre mazota eşdeğer)
Diğer3D navigasyon sistemi

Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı unutmayın!

İlgili Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu